Jak urozmaicić zwykły obiad?

Gotując obiad, chcemy by smakował on jak najlepiej. Aby potrawa pięknie pachniała, świetnie smakowała i nie była po prostu mdła, potrzebujemy dodać składniki, które poprawią jej walory. I tu z pomocą przyjdą nam przyprawy, czyli suszone nasiona, korzenie lub liście. Ostre, słodkie, ziołowe czy korzenne, każda ma swój niepowtarzalny smak i aromat, każda ma inne zastosowanie i właściwości.

Niektóre z nich mają działanie antybakteryjne, inne pomagają na dolegliwości żołądkowe. Przyprawy rozgrzewają lub schładzają organizm. I jedno jest pewne: bez wątpienia sprawiają, że zwykły obiad można zmienić w egzotyczne danie.

Ludzie handlowali przyprawami od zarania dziejów, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z Azji. W Europie w okresie średniowiecza przyprawy były bardzo drogim towarem. Najbardziej pożądany był pieprz czarny, kminek, cynamon, goździki oraz gałka muszkatołowa. W czasach odkrycia Nowego Świata pojawiły się w Europie takie przyprawy jak ziele angielskie, wanilia i papryczka chilli. Umiejętne stosowanie przypraw i ziół w codziennej diecie poprawi walory smakowe potraw, doda aromatu i sprawi, że na naszym stole pojawią się stare dania w nowej odsłonie.

Dodaj komentarz